torsdag 30. mai 2013

Lyd - Refleksjon Punkt 2B


De siste fem ukene har i jobbet med en FRI Plattform oppgaven skulle vi lage et mediefaglig produkt som skal promotere eller vise de ulike sidene med Vågen Videregående Skole. Plattformen vi skulle bruke var valgfri. Det vil si at vi selv kunne bestemme om vi ville jobbe i lyd, foto, film eller grafisk. Som de eneste, valgte jeg og Vegard og lage et radioprogram. Dette selvsagt under plattformen lyd. Radioprogrammet er bygget opp av en vignett, en reklame og forskjellige innslag og intervjuer. Jeg har stått for snakkingen, selve konseptet og oppbygningen av dette radioprogrammet.

Vegard har stått for det tekniske. Det vil da si at de var han som satt bak spakene og tok opp lyden og redigerte hele radioprogrammet. Under redigeringsfasen har jeg da jobbet med et blogginnlegg og skildret de ulike dagene i de ulike ukene, punktvis så klart. Her har jeg da tatt litt foto opp gjennom perioden. Spesielt om rommet vi har stengt oss inne i de siste tre ukene. I dette radioprogrammet skal vi skildre eller portrettere Vågen Videregående Skole gjennom ulike intervjuer med elever og lærere. Radioprogrammet varte til slutt i ti minutter. Selv om radioprogrammet varte i ti minutter som faktisk var en perfekt lengde er det kvalitet foran kvantitet. Vi har derfor prøvd og gjøre de ulike innslagene mest mulig interessant for lytteren. Opptakene uten klipping ville vart i rundt 40 – 50 minutter.

I starten brukte vi to uker på og planlegge hele radioprogrammet. Da lagde vi arbeidsplan, innholdsplan, spørsmål, booket ulike intervjuobjekter, booket lydstudio og fordelte oppgavene. Oppi alt dette skrev vi også en prefleksjon, som er det samme som en refleksjon bare at det er noe du skriver før du begynner og produsere. Selve oppbygningen endret vi noe på underveis for og få det mest mulig komprimert og interessant. Dette er noe jeg vil komme tilbake til senere i refleksjonen. De siste tre ukene gikk til opptaksdager, forsikret oss om at alle intervjuobjektene var tilgjengelige, skaffet inn nye intervjuobjekter ettersom noen hadde andre arbeidsoppgaver og gjøre og begynte og redigere og skrive en refleksjon.

Jeg synes det er noe som skiller seg veldig ut. Det er at det forekommer litt støy mellom de ulike klippene. Det plager meg, men det er for så vidt ikke noe vi kan gjøre noe spesielt med. Vi tok lydtester foran alle gangen men allikevel forkommet det støy. Skulle det vært helt likt måtte vi brukt samme volum og tatt opp alt på en dag, noe som er klinisk umulig ettersom vi har veldig mange lange intervjuer.

Jeg synes dog at selve redigeringen og kvaliteten på lyden er veldig bra. Også fornøyd med at vi fikk inn så mange ulike folk og greide og lage litt humor på programmet. Jeg tror programmet ble mye bedre av disse grunnene. Synes det er veldig få feil man kan finne ettersom kvaliteten på produksjonen ble bra fordi vi tok opp alt i et utrolig nytt og flott lydstudio hvor veggene fjerner all form for fukt altså all ekko.
Uansett mener jeg selve produksjonen kunne vært gjennomført bedre. Vi kunne utnyttet tiden vår bedre, og vi kunne også planlagt litt mer, selv om vi brukte hele to uker på denne fasen. Jeg synes også vi kunne hatt mer ulike innslag slik at programmet ikke blir så monotont. Men ettersom vi ikke hadde slike ideer blir det da litt vanskelig og lage noe slik.

Ideen for denne oppgaven kom veldig enkel. Vi valgte lyd på grunn av interesser og vi valgte derfor et radioprogram og ikke en podcast ettersom dette gir ut bedre informasjon.

I starten av perioden lagde vi en plan over arbeidet. Her fant vi ut av vi ville bruke 2 uker på planlegging og 3 uker på produksjon. Dette er noe vi overholdt og vi leverte faktisk 1 dag før vi egentlig skulle. Planen er ikke fulgt til punkt og prikke men den har hjulpet oss i og strukturere arbeidet.

I perioden har vi jobbet i lydstudio og redigert i ProTools. ProTools  er et program som vi synes er enklere og bruke når vi redigerer lyd. Jeg synes skolen sitt tilbud av programvare til lydproduksjon kunne vært bedre og derfor synes vi det var bedre og redigere i et lydstudio. Uansett synes vi redigeringen ble bra.

Som sagt vi redigerte lyd i ProTools. Vi hadde en del lange intervjuer som måtte forkortes ettersom vi hadde en del spørsmål vi trodde kunne passe. Spørsmålene gikk jeg og Vegard gjennom. Først skisserte vi opp alle spørsmålene før vi forbedret dem og plukket ut de vi virkelig ville spørre intervjuobjektene om. Uansett poenget mitt er at reportasjen ble på rundt 40 minutter i total rå klipp. Etter en del utluking ble den tilslutt på 10 minutter, fire ganger så liten.

Fokuset vårt har vært og formidle hvordan det er og gå på Vågen. Dette har vi gjort ved og ha ulike intervjuer ettersom vi mener dette er den beste formen for og få nyttig og god informasjon. Da er det viktig at vi velger spørsmålene med omhu, og derfor tror jeg spørsmålene kunne vært bedre. Vi kunne dermed fått mer interessante svar.

Jeg synes introen ble veldig kul og veldig profesjonell. Reklamen synes jeg også ble veldig bra. Den er en slags parodi på 60 talls reklame hvor alt skal være så saklig. Jeg tror dette kan forekomme som en støykilde ettersom slike reklamer kan tolkes som useriøse i dagens samfunn. Reklamen kommer ganske tidlig i programmet som også er en parodi på noen kanaler i dagens hvor reklamen spilles av hvert femte minutt. Uansett poenget mitt er at på grunn av beliggenheten til reklamen og dens humor tror jeg radiosendingen kan bli oppfattet som useriøs, noe som ikke er målet for radiosendingen

For og oppsummere synes jeg radiosendingen har en god del forbedringspotensiale. Først og fremst irriterer jeg meg grenseløst over støykvaliteten på opptakene. Det er egentlig lite vi kunne gjort men den lille skumringen om man skal kalle det er en liten feil jeg fort legger merke til. Så synes jeg også radiosendingen kunne vært bygget opp bedre slik at den kunne vært mer interessant for lytteren. Når det gjelder reklamen bryr jeg meg egentlig veldig lite om hvordan den kan tolkes. De fleste tar den med et smil og synes det er morsomt mens andre kan tolke den som useriøs. Som sagt det er personlige meninger og det er ikke noe jeg kan styre. Tror også spørsmålene kunne vært stilt annerledes. Vi kunne hatt andre vignetter og innslag slik at radiosendingen hadde vært av ypperste klasse.

Uansett er jeg veldig fornøyd med perioden. Vi hadde ikke store problemer annet enn at det var haugevis med folk som skulle inn og gjøre opptak til sitt eget produkt. Men som du ser ble vi jo fort ferdige med produktet slik at jeg på onsdagen klokken 13:00 kunne starte med refleksjonen. Jeg synes tingene jeg har listet opp er smårusk, men noe må man kunne påpeke med sitt produkt. Uansett er jeg veldig fornøyd med perioden og produktet Det har vært utrolig spennende. Som Eli påpekte i dag: ”Du skal være stolt av produktet ditt uansett” og det er jeg. 

onsdag 29. mai 2013

Lyd - Oppdatering Over Ukene

De siste 5 ukene har vi da jobbet med mediefagsprosjekt. Jeg skal derfor i dette innlegget gi en oppdatering over hva som har skjedd de ulike ukene. Som du ser tidligere har jeg laget en arbeidsplan over oppgavene. De fleste av disse har blitt fulgt, mens noen ganger har vi gjort litt forskyvninger. Her er en oversikt over arbeidsplanen og hvordan den ble fulgt:

Uke 1 (18)
Mandag: Denne dagen gikk til og finne ut hvilken plattform jeg skulle jobbe i og med hvilken person jeg skulle jobbe med. Jeg valgte da som sagt lyd og jobbe med Vegard ettersom vi var de eneste som valgte lyd.
Torsdag: Denne dagen gikk til og lage et blogginnlegg hvor man skulle definere oppgaven. Ettersom dette blogginnlegget ikke tok hele dagen grovskisserte jeg og Vegard radioprogrammet opp.
Fredag: Vi hadde prøve denne dagen så de to siste timene ble brukt for og gjennomføre den. Uansett skulle vi da blogge om ideen vår. Her står det om hvordan hva radioprogrammet skal innholde. Hva vi skal prøve og formidle. Her står det også om lengden på programmet og litt om hva den skal inneholde. Detaljene om hele programmet ble ferdigstilt senere ettersom vi beregnte cirka 2 ukers planleggingstid.

Uke 2 (19)
Mandag: Brukte hele dagen på og lage en prefleksjon som ble publisert på bloggen.
Onsdag: Deler av dagen ble brukt til og lage ferdig arbeidsplanen og prefleksjonen. Etter dette skisserte vi opp hele sendingen og gikk gjennom en veiledning med Trud.

Uke 3 (20)
Mandag: Startet og planlegge spørsmålene.
Onsdag: Assisterte Vegard mens han lagde reklamen og vignett. Det vil da si at jeg hentet inn folkene som skulle være med. Jeg fortsatte også på spørsmålene og introduserte de ulike tingene som skulle være med i programmet. Ettersom det var usikkert om de ulike intervjuene trengte introduksjon valgte vi og ta de resterende introduksjonene ondag 29. Mai Uke 5 (22).
Torsdag: De siste timene gikk til prøven. Ellers planla vi ferdig spørsmålene og skaffet intervjuobjektene.

Uke 4 (21)
Onsdag: Vi gjennomførte intervjuet med Tore Grødem. Vi fikk også bekreftet at alle intervjuobjektene var tilgjengelige på fredagen. Vegard redigerte hele intervjuet med Tore, som orginalt varte i ca. 10-12 minutter. Jeg gjorde klar nesten alle spørsmålene slik at vi kunne ferdigstille disse torsdagen.
Torsdag: Ettersom store deler av de foregående dagene har gått til og ferdigstille Tore Grødem sitt intervju ferdigstilte vi og tok vekk de spørsmålene som ikke var nødvendig for intervjuene slik at de ble gjennomført på en bra måte. Allikevel varte hvert av de små intervjuene i fem minutter og dybdeintervjuet varte i ti minutter.
Fredag: Hele dagen gikk til og ta opptak av de ulike intervjuene. Etter det begynte vi på klippejobben slik at vi fikk mindre og gjøre siste uka.

Uke 5 (22)
Mandag: Planla hvordan hele redigeringen skulle gjennomføres.
Onsdag: Vegard sitter og redigerer ferdig hele radiosendingen og vi leverer inn. Jeg skriver et langt blogginnlegg om perioden. Og vi starter også på refleksjonen.
Torsdag: Skriver ferdig rekleksjonen enten det blir på skolen eller hjemme jeg blir ferdig.

Vi booket lydstudio til onsdagen i siste uke slik at vi kunne ferdigstille redigeringen.

Jeg synes denne perioden har vært utrolig kjekt ettersom vi kunne velge hva vi skulle gjøre selv. Nedenfor kommer det noen bilder fra perioden og tiden vår i lydstudio:




mandag 27. mai 2013

Lyd - Radioprogrammets Innhold

Slik vil da Vegard og mitt radioprogram se ut:
Navn: 08:10 Vågen 

1.     Vignett som introduserer hele programmet.
2.     Introduksjon av meg selv og hva som skal skje i programmet.
3.     Dybdeintervju med lærer.
4.     Reklame som introduseres.
5.     Korte intervju med tre elever om hvordan livet på Vågen er og hvordan de trives.
6.     Dybdeintervju med en elev om hvordan han/hun har det på Vågen.
7.     Korte intervju med tre elever om hvordan en normal dag på Vågen ser ut og om hva de har lært i perioden som førsteklassing.
8.     Avslutter hele sendingen og vignetten spilles av til slutt.


På onsdag vil jeg gi dere en fyldig oppdatering om hva vi har gjort de siste fem ukene. Blogginnlegget er både mitt og Vegard sitt ettersom han sitter og redigerer den dagen.

torsdag 9. mai 2013

Lyd - Prefleksjon Punkt 1 og 2A

Punkt 1: Denne 5-ukers perioden skal vi jobbe med og gi niende og tiendeklasse elever informasjon om Vågen Videregående Skole gjennom en egenvalgt plattform.

De tilgjengelige plattformene er:
- Film
- Lyd
- Foto
- Grafisk

Jeg har da valgt lyd i henhold til at det er dette jeg har lyst til og lære mer om. Det er denne plattformen vi har benyttet oss minst av, og derfor er Vegards erfaring etter prosjekt til fordypningen veldig bra. Jeg skal stå for journalistikk delen mens Vegard skal stå for den tekniske delen. Vi har da tenkt og lage et radioprogram som inneholder en vignett, reklame og selve programmet. En beskrivelse av hva vi har tenkt og formidle kommer nedenunder. Uansett valgte vi lyd delen basert på at vi har lyst til og lære mer om denne plattformen. Jeg synes også denne plattformen forholder seg veldig objektiv og dermed gir elevene bedre informasjon enn andre plattformer. I et radioprogram finnes det også flere spalter, som vil si at vi da kan formidle veldig mye og ulik informasjon til lytteren.

Oppgaven sier videre at medieproduktet skal vise hvordan det er og være elev på Vågen Videregående Skole og du skal gjøre du under en av disse punktene.
- Viser hvordan du/dere opplever det å være elev på MK på Vågen.
- Gir ungdomsskoleelever en orientering om hva dere vil lære som elev på MK på Vågen.
- Lage et produkt som lærer dem noe de vil få bruk for som elev på MK på Vågen (tutorial)

Vi valgte og lage en blanding av de to øverste ettersom vil gi ut mest mulig informativ informasjon til elevene og derfor passer de to øverste best. Vårt budskap er jo da som kjent og formidle de gode og forhåpentligvis ikke så vonde sidene med Vågen.

Punkt 2A: Vi skal gjennom intervjuer og en radioreklame formidle ulike sider ved skolen. Reklamen skal være om Vågen Videregående Skole og vil derfor promotere skolen. Intervjuene vil derimot gi en helt annen innfallsvinkel. For og ikke få en helt subjektiv vinkling av dette, vil vi ha flere intervjuobjekter slik at det de formidler blir en helhet. Det at du har flere personers synspunkter om skolen gir en mer troverdig informasjonsdeling. Hovedtrekkene i radioreklame vil baseres på intervjuene. Så langt vi har kommet i planleggingen har vi ikke utarbeidet alle ideene om hva programmet skal inneholde. Så langt vi har kommet i planleggingsfasen har vi ikke kommet opp med andre ideer enn intervjuene. Jeg tror vi vil komme på flere ideer men vi kan ikke bare basere hele programmet på intervjuer. Da tror jeg radioprogrammet kan bli veldig kjedelig. Uansett tror jeg per dags dato at det er den beste formen for oppriktig informasjonsdeling.

fredag 3. mai 2013

Lyd - Idemyldring

Som sagt har jeg valgt da og jobbe med Vegard denne uken innenfor plattformen lyd. Vi har dermed bestemt oss for og lage tre ting hvor alt skal settes sammen i en og samme sending. Sendingen skal innholde:
- Vignett
- Reklame
- Selve radiosendingen.

Vignetten skal ha en lengde på rundt 5 - 10 sekunder, mens reklamen skal ha en lengde på rundt 20-30 sekunder. Selve sendingen blir hovedprioriteten og skal vare i ca. 10 - 15 minutter.

Uansett vil Vegard stå for det tekniske av dette. Det vil da si at han planlegger reklamen og vignetten og redigerer hele sendingen. Jeg vil stå for den journalistiske delen og skal få frem budskapet vårt på best mulig måte.

Selve sendingen er ikke satt sammen enda, men skal planlegges ned til hvert minste lille intervju.

Programvaren som skal benyttes er ProTools/Premiere CS6 og lydstudio skal brukes flittig til opptak av lyd. Vegard har allerede erfaring med radioprogram etter PTF uka.

Om vi skal ha et musikkinnslag er også en vurdering.

Neste uke går med på og skrive en prefleksjon samtidig som og planlegge hver time fremover. Deretter skal jeg starte og forberede sendingen og skrive ned hvilke spørsmål som skal stilles.


torsdag 2. mai 2013

Lyd - Fri Plattform

Da var infotainmentukene ferdig og de neste 5 ukene vil gå til vår siste oppgave i mediefag. Vi skal nå lage et produkt i en plattform vi selv ønsker. Plattformene kan enten være, foto, lyd, grafisk eller film. Produktet skal også omhandle om skolen din (Vågen Videregående Skole) og skal i gi innsikt i hvordan skolen din er. Du kan enten stille deg kritisk til den eller reklamere for den. Jeg har da valgt plattformen lyd og skal lage en radioreklame og et radioprogram med Vegard og kanskje eventuelt flere. Dette er noe jeg kommer til og forklare senere.

Målet for oppgaven er at du skal fordype deg på et område. Produktet ditt skal være informativt og:
- Gi innsikt i hvordan det er og være elev på Vågen Videregående Skole.
- Gi undomskoleelever informasjon om hva du lærer på Medier og Kommunikasjon
- Eller du kan lage et produkt som lærer elever og gjør spesifike ting i en programvare.

Jeg vil blogger fortløpene etterhvert som tiden går slik at dere skal få innsikt i arbeidet vårt.