mandag 3. september 2012

Oppgaver om fargelære

Oppgaven: Lag blog-innlegg om fargeteori.
Oppgave 1a) Forklar subtraktivt fargesystem (cmyk), lag/finn illustrasjoner.
Oppgave 1b) Forklar additativt fargesystem (rgb), lag/finn illustrasjoner.
Oppgave 2) Forklar Ittens 7 fargekontraster. Lag/finn illustrasjoner.

Oppgave 1a)
Substraktivt fargesystem eller substraktiv fargeblanding som internett velger og kalle det starter alltid med hvitt lys. I motsetning til additativt fargesystem begynner ikke subtraktiv med fravær av lys. Fargeblanding skjer kun når du blander fargene manuelt om man kan si det på den måten. Dette skjer for eksempel gjennom fargetrykk. Innenfor subtraktiv fargeblanding bruker man ordet CMYK. En illustrasjon på den ser slik ut. Ved fargetrykk brukes bar CMY. Det er fordi K'en i CMYK er en blanding av resten (CMY)













C: Cyan - Her er det den lyseblåe fargen på bildet.
M: Magenta - Den rosalignende fargen.
Y: Yellow - Betyr altså gul.
K: Key - I dette tilfelle symboliserer det den svarte fargen i bildet.

Hva blir de forskjellige fargene:
Gult + magenta = rødt.
Cyan + magenta = blått.
Cyan + gult = grønt.
Cyan + magenta + gult = key (svart).

Der er utifra dette vi får addiativ fargeblanding. Her er rødt, blått og grønt primærfargene, i motsetning til denne fargeblandet der cyan, gult og magenta er primærfargene. Man kan si at addiativ fargeblanding er en slags underkategori av denne.

Her er det en dame som forklarer CMYK og viser til et eksempel på hvordan det funker i praksis, i dette tilfellet hvordan printeren fungerer.

Oppgave 1b)
I addiativ fargesystem brukes ordet additiv fargesyntese. Den oppstår når fargede lyskilder treffer hverandre. Fargene i en prosjektor, TV eller på dataskjermen er addiative, for her kan du ikke for eksempel stå og male skjermen din. Her er det lyset som lager fargene dine. James Clerk Maxwell har fatt tittelen som oppfinneren av addiativ fargesystem. Her er det addiative fargesystemet som deles inn inn i RGB:













R: Red - Rød
G: Green - Grønn
B: Blue - Blå

Blander man disse får man sekundærfargene.
Rød + grønn = gul
Grønn + blå = cyan
Rød + blå = magenta
Rød + blå + grønn = hvit

Hvis du legger merke til dette blir dette fargene som er i subtraktivet fargesystemet. Utenom den delen som er i midten på bildene er disse to kategoriene den strake motsetningen av hverandre.

Oppgave 2)
Ittens 7 fargekontraster:

Egenkontrast: Her må man ha 3 farger for og kunne utøve denne type kontrast. I dette tilfellet kan man kun bruke rene farger. Det vil si farger som ikke er blandet.
Lyshetskontrast: Her er kontrasten mellom lys. Fra mørkt til lys. Normalt går man fra svart til hvitt.
Varme-og kuldekontraster: Hjernen var er lagt på den måten at den klassifiserer farger som varme og kalde. Folk oppfatter et rødt rom er 4 grader varmere enn et blått rom.
Komplementærkontraster: I ittens fargesirkel er det den kontrasten som er på motsatt side av sirkelen. Her er for eksempel gul og lilla en komplementærkontrast.
Simultantkontrast: Her bruker man grå for og skille kontraster. Her legges normalt grå i midten av en fargeklatt. For grå er en slik farge at den helt nøytral.
Kvalitetskontrast: Her skifter ikke fargen men hvor sterk fargen er.
Kvantitetskontrast: Her er mengden på en fargeklatt en kontrast.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar