torsdag 30. januar 2014

Lyd - Hvordan forbedre et rykte - Radioreklame

De siste to ukene har jeg og Vegard jobbet med og lage en radioreklame, for og forbedre russsen sitt rykte. Du kunne enten velge og promotere russen, eller Norwegian, men vi valgte russen, ettersom det er et tema som er mest aktuelt for oss. Reklamen varer i 30 sekunder, og er mulig og dele inn i tre deler. Vi har en introduksjon, en tankevekker, og skal få lytteren til og høre hele reklamen. En person skriker "Fuck russen" i bakgrunnen, før en person tar oppmerksomheten, og beviser at russen faktisk kan oppføre seg. Den har også en hoveddel hvor all informasjonen kommer frem, gjennom en svært saklig argumentasjon, før vi avsluttet med et improvisert slagord, slik at reklamen ikke fikk en brå avslutning.

De siste årene har russen fått et dårlig rykte på seg, og det er derfor vi har valgt og laget en gammeldags, men informerende reklame. Den er bygget opp på enkle primisser, slik som hyppig ble brukt før i tiden. Oppbrukte sitater som "Hei du, ja du!" brukes derfor i denne reklamen. Disse reklamene har fungert tidligere, og vi er spente, men vi tror den vil fungere per dags dato også. Det er her selve inspirasjonen stammer fra, og reklamen blir litt innovativ med tanke på at vi bringer tilbake "foreldete" reklamer.

Jeg får selvfølgelig med meg en god del reklamer, når jeg først ser på TV, og jeg husker som oftest de reklamene som enten bygger på humor, men som også har en tankevekker i starten. Siden jeg kan plassere meg blant målgruppen, som egentlig er alle mennesker som enten dømmer russen, eller lurer på hvordan det er, synes jeg det var viktig at jeg bygget reklamen rundt disse aspektene.

Ettersom jeg og Vegard kan en god del om lydproduksjon etter henholdsvis 1 og 1,5 år med den plattformen som valgfag ble oppgaven enkel. Vi henter i oppstartsfasen inspirasjon fra tidligere verk. Enten det er selve essensen i alle reklamer, eller direkte fra en spesiell reklame. I dette tilfellet ble det første alternativet brukt.

Opptakene er tatt opp i 44100 Hz, noe som også er en standard frekvens for lydopptak. Så kvalitetsmessig er de veldig bra. Mikrofonene vi har på skolen er også av svært høy kvalitet, og er enkle og øke volumet på, uten og produsere støy. Derfor er selve produktet av en høy produksjonskvalitet. Filen er lagret i WAV format, som også er dette formatet som er standard når man eksporterer i Audition. Jeg kunne enten lagret den i MP3 format eller WAV format. Ettersom jeg ikke har noen erfaringer med dårlig kvalitet fra de to ulike typene, brukte jeg derfor standarden. Da jeg sjekket det etter eksoneringen fungerte lyden veldig bra.

I denne reklamen fungere tostegshypotesen. Det vil si at en person som ser reklamen referer til den senere. Blant annet kan denne brukes som argumentasjon i en diskusjon og den vil derfor overbevise venner som er tvilsomme til russen. Valg av lyd som plattform passer seg også utmerket. Dette er fordi jeg selv, uten noen form for tall, er overbevist om at størsteparten av radiolyttere er over 30 år. Derfor vil vi også treffe alle de ulike målgruppene ved og sende dem på forskjellige radiokanaler, med helt forskjellige lyttere. Hovedpoenget er at jeg vil treffe målgruppen direkte, men jeg vil treffe flere via tostegshypotesen.

Jeg mener reklamen er veldig enkel og avkode. Jeg mener reklamen retter seg direkte mot tvilerne og det gjør den i introduksjonen. Det ligger heller ikke noe skjult budskap bak som gjør at mottakeren lett forstår hva vi ønsker og formidle. Det ligger heller ikke noe støy, ettersom manuset er arbeidet grundig frem, slik at den skal være enklest mulig og avkode. Man må derfor tenke på at argumentasjonen er god slik at lytteren bli overbevist.

Ellers ble selve lydbilde bra, og vi fikk også det til og høres litt "gammeldags" ut. Dette gjorde at jeg synes vi satt igjen med en god reklame, som kan brukes mot flere målgrupper. Russen ønsker og bli tatt seriøst, noe jeg mener denne reklamen bidrar sterkt med. Eldre vil antageligvis kjenne igjen konturene på en slik reklame, noe jeg tror vil gjøre at de blir ekstra påvirket av den.

torsdag 23. januar 2014

PTF Lyd - Vignett - Going Quantum Podcast

Her er da min vignett til Going Quantum sin podcast:
















Going Quantum er podcast som setter sammen sanger med tillatelse fra artistene. De oppererer for øvrig innenfor dubstep/elektro sjangeren. Derfor har jeg valgt og ta med sanger som normalt blir brukt på podcastene som er utgitt på denne YouTube kanalen. Jeg har også valgt og legge på en rolig stemme, for og hinte til at lytteren skal få en flott, rolig og avslappet opplevelse av musikken. De er også klippet slik at rytmen holdes, og at klippene ikke føles som hakkete.

Derimot synes jeg at jeg burde gjort en bedre jobb med denne vignetten. Jeg er ikke fullstendig fornøyd med den ettersom jeg føler jeg burde hatt noe kreativt over den. Overgangene til de ulike sangene fungerte veldig bra, og det hørtes ut som de var samlet, men det burde vært flere slik at man fikk en slags mash-up følelse og at det hadde blitt en mer profesjonell vignett.

Jeg visste på forhånd at jeg ville lage en slik vignett. Derimot visste jeg ikke hvilke sanger som ville passe, fordi jeg ikke er et musikalsk geni. Dette ble tatt på sparket, og satt sammen med hvilke jeg synes passet da jeg hørte dem.

Utrykket er ganske røft i vignetten, og minner veldig om den musikksjangeren som spilles av i podcasten. Det og også bruke sangene som er brukt i podcasten istedenfor og lage en egen var en utmerket ide.

Målgruppen er også lytteren, som regel ungdommer fra 12 og oppover. Det er disse som hører på slik musikk og jeg tror vignetten får opp oppmerksomheten når de hører den. Det som var et smart valg var og lage en vignett til noe som eksisterte, for her vet man med en gang hvem målgruppen er, og hvordan man skal sette sammen vignetten.

mandag 20. januar 2014

Lyd - Promotere Russen

MANDAG 20. JANUAR:
Vi har da fått i oppgave og lage et mediefaglig produkt som skal forbedre det dårlige rykte til russen. Jeg har valgt og jobbe med Vegard og vi skal såklart lage en radioreklame. Vi har valgt og ikke ta for oss men selve ryktet, om at de ikke har selvdisiplin og ikke klarer og oppføre seg. Bare man leser noen av artiklene nedenfor forstår man hvordan de fremstilles i media:


Vi ønsker oss en litt overtalelses-reklame, hvor vi setter fokus på "etosen" og "patosen" Russen skal beskyttes, ettersom de har fått et dårlig rykte grunnet noen idioter som har drevet med hærverk og rusmisbruk o.l. Vi skal derfor lage et lydbilde hvor vi gir tydelig tegn på at de befinner seg på fest. I tillegg skal vi ha en voice-over fra en russ som forklarer at russen faktisk kan oppføre seg. Ettersom dette er en veldig standard reklame, er lydbildet svært viktig for oss. 

Under her er noen stikkord som er viktige for oss laget i et tankekart:





















Her er de ulike ideene vi kom opp med:

Ide 1: Den første går ut på at vi skal få en russ til og snakke over et lydbilde som skal minne om Landstreffet i Kongeparken. Han skal her prøve og overbevise at russen virkelig kan oppføre seg. Opp gjennom årene har de bygd seg opp et veldig dårlig rykte med den. Derfor tror vi denne reklamen kan virke utrolig godt, ettersom vi ønsker og få frem at russen kan oppføre seg skikkelig. Vi skal jobbe med lydbildet og legge stemmen til russen, som tas opp over dette.

Ide 2: Den andre ideen går ut på og lage en egen versjon av Vegards "metalhjørnet. Her skal vi snu helt på dette og lage dette for russen, på den måten at vi setter dem i et bra lys. I stedetfor "stearinlys" og slike ord, skal positive ord forsterke budskapet. Ettersom dette var bare en morsom ide og et produkt som var blitt laget tidligere forble det med tanken.

Ide 3: Den tredje gikk ut på og lage en reklame for landstreffet. Også her hadde vi tenkt og lage en slags klisje-aktig reklame. Her skulle vi presentere våre egne ideer til landstreffet, og omdanne reklamen slik at arrangøren blir stående bak den. Her var det meningen at det skulle komme med en rekke forbedringer slik at lytteren ble påvirket.

Ide 4: Den siste ideen gikk ut på og lage en reklame for nye russeknuter. Russeknutene skulle sette dem i et bedre lys, og vise at de også kan oppføre seg. Russeknutene skal ikke være slik at de driver med hærverk, men heller slik at de får knuten hvis de samler inn en viss sum penger...

fredag 17. januar 2014

PTF Lyd - Kurer - Kjenningsmelodi - Sammendrag

Programleder Trine Aaen har hentet inn tre intervjuobjekter, en radionerd, og en fra hver av Norges to største mediekonsern. De analyserer de ulike kjenningsmelodiene til de ulike programmene, og diskuterer seg frem til hvordan man reagerer på de ulike melodiene. De har i tillegg forandret seg en god del siden begynnelsen på radioen i 1925. Selv om man kanskje føler at de samme melodiene holder ut år etter år, bytter de fremdeles litt på dem. Noen mener man ødelegger tradisjonene, mens andre mener det er godt med en forandring. De skandinaviske landene har i år hatt et godt samarbeid, men vi henter også mer og mer fra amerikanerne. Melodiene der er bygd opp på små snutter fra ulike sanger, og dette er noe som kommer tydelig frem i NRK MP3 sin melodi. Radio har blitt en slags ”copycat” av hverandre uttaler en av ekspertene til Trine. Stemningen blir satt ut på hvordan man ønsker at melodien skal treffe de ulike mottakerne. Et kjennetegn på melodiene har er at de blir kortere og kortere og gjentar seg mye mer en før. De er enig at det er vignettene der logoen ”synges” man husker. De synes barne-melodiene er utrolig gode, ettersom de får lydbildet til og gjenspeile budskapet. Når folk husker navnet på programmet gjennom kjenningsmelodien, og de forstår med en gang hvilken sjanger det er innenfor, da vet man at man har laget en god kjenningsmelodi. Storband og klassiske rytmer gjør at melodiene blir lett gjenkjennelige. Radio er et medium som går på i bakgrunnen, og derfor er det viktig at lytteren får informasjon om hva de sender, og spiller gjennom kjenningsmelodiene. Jeg synes personlig det er viktig og endre på melodiene, ettersom teknologien går fremover, og vi kan lage enda bedre vignetter, samtidig som vi må bevare minnene fra de utallige kjenningsmelodiene vi har hatt.

torsdag 16. januar 2014

Film - After Effects Vignett - Homeland

I disse to ukene har vi jobbet med og lage en vignett for en serie, eller nyhetssending. Oppgaven var i hovedsak veldig åpen ettersom vignetten også kunne være for en film, festival o.l. Jeg har valgt og lage en vignett til drama-serien Homeland, en vignett som varte i underkant av 30 sekunder. Lengre vignetter kan bli oppfattet som langtrukne, og kan derfor ikke være like spennende hver gang slik at seeren ville hoppet over den, om han fulgte serien tett.

Vi startet perioden med en liten innføring. Selv om programmet var helt nytt, var det enkelt og lære seg ettersom programmet minner svært mye om Premiere. Deretter satte vi igang med og utarbeide ideer. Ettersom jeg ser en god del på serier, og vignetter forøvrig visste jeg nesten på forhånd hvordan jeg ville gjøre det. Jeg skisserte opp ett storyboard, hvor jeg planla de ulike bildene, og effektene i detalj. Jeg brukte også en annen fan-made vignett som inspirasjon, fordi han/hun hadde fått til noen av effektene jeg ønsket ganske bra. Derimot hadde det kanskje vært lurt og sette opp en produksjonsplan, slik at jeg hadde full oversikt over hva som skulle gjøres til enhver. Dette ville da gjort at jeg kunne jobbet raskere når jeg først var i gang. Men nå ble jeg ferdig i god tid før, og kunne benytte tiden på smådetaljer.

Alle klipp/bilder er hentet fra netter. Særlig bildene var jeg oppmerksom på at hadde nok farger. Bildene mine er i bitmap grafikk og det var derfor viktig at de hadde høy oppløsning slik at bildene ikke ble pikselert. Utifra dette er var det mest effektene som var i fokus. Dette er noe jeg kommer tilbake når jeg skal skrive litt om masking og de ulike effektene som er brukt. Uansett var After Effects et veldig greit program, foruten om avspillingen og klippingen. Dette var veldig tungvindt, ettersom det er et såpass tungt program at den ikke fikk til og rendere hele vignetten, men bare deler.

Selve komposisjonen blir automatisk stilt til 1080 x 1920. Dette er et standard format for film, og gjør at du kun trenge og stille inn antall "frames per second" og lengden på din komposisjon så er du raskt igang. Jeg lagret alle bildene mine i JPG ettersom bildene allerede var ødelagt. Normalt sett ville jeg lagret dem i PSD format, men ettersom det ikke var jeg som hadde laget dem, ble det derfor helt naturlig og lagre dem slik. Jeg hadde helle ingen illustrasjoner noe som gjorde at jeg ikke brukte filformater innenfor dette feltet. Selve filmene er lagret i MP4, noe som er et format jeg har veldig god erfaring med. Det viktige man må huske på er og ha en mappestruktur. Jeg fikk et lite problem, ettersom After Effects er et link-basert program, noe som gjorde at bildene ikke ville fungere dersom man flyttet dem unde redigeringen. Jeg klarte heldigvis og linke dem sammen igjen slik at bildene og effektene bler fine. Ellers leser After Effects en god del formater, så sånn sett trengte man ikke ta hensyn til dette.

Effektene som er brukt på bildene er egentlig veldig enkelt satt sammen. I stedet for og maske deler av bildene la jeg de ulike effekte bare over hverandre i eget lag. Og maske ut ca. 60 lag kan kreve en god del tid og derfor følte jeg at jeg helst kunne gjøre det slik. Jeg flyttet også litt rundt på bildene og lekte meg med eksponeringen og fargene for og lage de ulike effektene. Hvilken farge hvert enkelt bilde ble bestemte jeg underveis, men jeg sørget for at det var en variasjon i dem, for og fremme spenneingen. De ulike effektene er også klippet korte slik at dette og gjør at man føler introen går raskere enn ellers. På de ulike klippene som er tatt med har jeg lagt på effekter for enten og gjøre dem gamle og en svart hvitt effekt på to av dem. Ellers er de klippet slik at jeg får frem de viktige trekkene ved dem. Ved den ene eksplosjonen (den første) er det viktig at hovedpersoner (Claire Danes) er med. Hun er derfor klippet inn sammen med den andre hovedpersonen (Damian Lewis) som gjør at oppmerksomme seere ser at det er en relasjon mellom dem. I den andre settingen ser man Damian Lewis eller Niolas Brody sin "sucide-tape". Normalt vil man tenke at dette omhandler at han er en terrorist, og dette er noe han blir beskyldt for. I det tredje klippet forsterker jeg temaet terrorisme, men har valgt og ikke ha med noen av skuespillerne, fordi jeg presenterer en rekke andre navn.

Effektene på bildene er egentlig laget veldig lett. Jeg har lagt inn en "color correction" effekt og stilt ulikt på gamma, pedestal og gainen på RGB-fargene, ettersom det er denne fargekoden man arbeider med i After Effects. Deretter stilte jeg også på eksponeringen som også var et verktøy som ligger ikke kontrollpanelet for effektene.

Effekten på teksten i begynnelsen og slutten er gjort slik at de tones inn og forstørres. De er også plassert slik at de starter og slutter i takt med musikken. Dette var litt vanskeligere og få til, ettersom RAM-previewen i After Effects er ganske dårlig. På presenteringen av de ulike skuespillerne er det lagt på en ferdiglaget effekt. Jeg angre nå på at jeg ikke fjernet den effekten på hovedskuespillerne. Jeg tror det ville vært mer effektift og kun hatt Key-frames, slik at teksten ble dratt fra A til B. Derimot fungerte dette veldig godt på de siste navnene.

Selve teksten har jeg brukt to ulike fonter. "Base 02" og "Courier New" Den første fonten er brukt ene og alene for og få en slags logo følelse. Den andre fonten er brukt til alt det andre. I både starten og slutten zoomes det inn mot teksten. Her har jeg satt "key frames" og skalert den større på den siste, slik at den zoomet rolig. På den andre teksten har jeg også satt to "key frames" og endret posisjonen en liten smule til siden for og få bevegelse. Etterpå har jeg lagt på en ferdiglaget effekt kalt "3D Basic Rotate X Cascade" som gjorde gav teksten en ferdig animasjon. Det eneste jeg trengte og gjøre var og legge den over teksten. Denne effekten mener jeg er det eneste jeg klarer og kritisere mitt produkt med. Jeg tror denne kan bli litt overbrukt, og dermed gjøre at det kanskje kan bli litt ensformig.

Jeg hadde også et lite problem ved at jeg hadde for mange layers. Jeg skulle ønske det var mulig og lage egne mapper for de ulike layersene. Det ble til tider litt rotete og jeg måtte finne frem hvor de ulike effektene passet inn. Jeg følte heller ikke for og lage en helt ny komposisjon for dem, ettersom jeg brukte dem svært ofte og jeg synes det er veldig tungvindt og gå via flere komposisjoner. Ellers hadde jeg lite problem med det tekniske, og kunne veldig mange av de ulike effektene. Jeg valgte og droppe og maske bildene mine i stedenfor, ettersom jeg tror dette vil tatt en god del tid.

Jeg fikk til og skape en god spenning i filmen i form av rask klipping og en del effekter. Dette gjenspeiler serien i form av at det pdd. bygger spenning veldig opp mot et klimaks.

Jeg er i bunn og grunn veldig stolt av arbeidet mitt. Jeg fikk gjennomført akkurat som planlagt uten noen store problemer, samtidig som jeg også fikk rettet opp alle utenom en av "småfeilene". Programmet i seg selv var enkelt og lære, og jeg fikk vist hva jeg kunne.